Magnesium pro správnou funkci nervů a svalů
Hořčík, latinsky Magnesium, je chemický prvek se značkou Mg. Jedná se o lehký stříbrolesklý kov, který tvoří 1,9–2,5 % zemské kůry, přesto je velmi významným biogenním prvkem. Vyskytuje se ve všech zelených rostlinách, kde je součástí chlorofylu a u živočichů je nepostradatelný téměř pro všechny procesy probíhající v lidském těle, především pak pro tvorbu energie. Pomáhá udržovat lidské tělo v dobré fyzické i psychické kondici. Udržuje buňky zdravé a zpomaluje jejich stárnutí a odumírání. Podílí se na transportu cukrů do buněk a zlepšuje využití kyslíku v nich. Hořčík je také důležitý při obraně proti stresu. Řada studií prokázala, že pokud je lidské tělo ve stresu, spotřebovává více hořčíku než v klidovém stavu. Při stresu lidské buňky ve velké míře vylučují hořčík a naopak přijímají vápník. Proto je velmi důležité hořčík doplňovat, především ve stresových situacích. Hořčík pomáhá předcházet bolestem hlavy, protože podporuje správný tok krve v krevním řečišti a uvolňuje stažené svaly. Je dokázáno, že lidé trpící bolestmi hlavy a migrénami ve velké většině trpí nedostatkem hořčíku v organismu. Hořčík se podílí na tvorbě energie, která je nepostradatelná pro jakýkoliv pohyb a výkon. Při sportu se energie několikanásobně více spotřebovává, proto je potřeba doplňovat i hořčík. Hořčík navíc působí relaxačně na svaly, pomáhá tak předcházet křečím stehen a lýtek, které se u sportovců mohou vyskytovat i pi výkonu, při kterém je znevýhodňují. Magnesium je také prospěšné pro lidské srdce. Při dostatečném příjmu hořčíku klesá pravděpodobnost vysokého krevního tlaku a srdečních arytmií. Hořčík reguluje srdeční činnost a rozšiřuje srdeční cévy. Spolu s lecitinem se podílí na regulaci hladiny cholesterolu v krvi. Hořčík pomáhá zvyšovat pohyblivost střev, usnadňuje průchod natrávené potravy trávicím traktem a tím také předchází zácpě. Je také významným činitelem pro vylučování žluči a tím je nepostradatelný pro efektivní trávení, což je důležité hlavně u osob s onemocněním žlučníku. Hořečnaté soli totiž podporují tvorbu žluči a tak brání vzniku žlučových kamenů. Hořčík se také výrazně podílí na metabolismu tuků a cukrů. Podle studií lidé, kteří trpí cukrovkou mají v těle menší hladinu hořčíku než lidé zdraví, proto je pro ně nezbytné hořčík doplňovat a předcházet tak komplikacím spojených s diabetem. V poslední řadě také nemůžeme zapomenout, že udržuje pevné kosti, zdravé zuby a nehty.